شغل تولید محتوا در سالهای اخیر در ایران با رونق گرفتن کسب و کارهای مجازی و بسترسازی های صورت گرفته توسط نهادهای مربوطه، متقاضی بیشتری پیدا کرده است و افراد با توانایی های مختلف، این کار را به عنوان شغل اول و بعضی به عنوان شغل دوم انتخاب کرده اند. از طرفی با افزایش آگاهی صاحبان مشاغل در نیاز مبرم به ایجاد تولید محتوا غنی و مناسب برای فروش بیشتر و سود بیشتر، باعث شده است که جایگاه تولیدکنندگان محتوا بیشتر از قبل با اهمیت شود.
شغل تولید محتوا در هزاره جدید
موضوعات و کارهای محتوا زیاد است و هرکس با هر علاقهای میتواند در یکی از حوزههای آن کسب درآمد کند. میتوانید یک فریلنسر دورکار باشید یا یک کارمند حضوری در شرکتهای بزرگ. فقط باید مهارتهای اولیه را که در ادامه توضیح دادیم یاد بگیرید. کارشناس تولید محتوا میتواند برای وب سایتها مقاله بنویسد، برای شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام پست بسازد و منتشر کند یا ویدیو کلیپ، پادکست، ایبوک و … تولید کند.
امروزه شغل تولید محتوا یک شغل نسبتاً تخصصی شده است. یعنی یک نفر نمیتواند دهها کار مختلف انجام دهد. بدون دانش و تجربه هم هرکسی نمیتواند یک شبه، کارشناس تولید محتوا شود. در حال حاضر، مشاغل تولید محتوا به طور عمده متمرکز بر تولید محتوا برای سایت و شبکههای اجتماعی هستند؛ و متاسفانه در ایران به دلیل فیلتر شدن اکثر شبکههای اجتماعی به جز اینستاگرام، بخش بزرگی از تولید محتوا محدود به سایتها و اینستاگرام شده است. به همین دلیل است که اگر همین الان سری به سایتهای کاریابی و آگهی استخدامی بزنید، میبینید که همه شرکتها دنبال نیروهای تولید محتوا برای سایت و اینستاگرام خودشان هستند.
محتوا خودش یک کسب و کار است

خیلی از افراد در مورد شغل تولید محتوا سوال میکنند که آیا می توان به عنوان یک شغل حرفه ای نگاه کرد؟ در جواب این سوال باید گفت با توجه به تغییرات و نوین شدن کسب و کار در قرن اخیر، محتوا تولید کردن خودش کسب و کار محسوب می شود.
همانطور که در مقالات گذشته ذکر کردیم همواره تولید محتوا با بشر بوده و خواهد ماند اما اگر بخواهیم از تحول جدی که از سال 1980 میلادی به بعد در این موضوع رخ داد بررسی کنیم باز هم می توان مشاهده کرد که همواره تولیدکنندگان محتوا همه جا مشغول به کار و باعث رونق اقتصادی کسب و کارهای مربوطه شده اند.
گاهی کافیست شما یک وب سایت پر محتوا و یا یک پیج اینستاگرام جذاب داشته باشید که به واسطه آن با گرفتن تبلیغات برای خود کسب درآمد کنید و یا برای حق عضویت در وب سایت خود، ماهانه دریافتی داشته باشید به شرطی که محتوای سایت شما آنقدری باارزش باشد که افراد حاضر به پرداخت مبلغ باشند.
نوع دیگری که می توان از تولید محتوا کسب درآمد کرد به فروش و واگذاری وبسایت و یا پیج پر محتوا به افراد دیگر اشاره کرد که این امر بیشتر در پیج های اینستاگرامی و کانال های تلگرامی معمول است. پس میبینیم که شغل تولید محتوا همیشه متقاضی خاص خود را دارد.
شغل تولید محتوا برای سایت
از دیرباز وبسایت یک پایگاه محکم و معتبر برای تمامی کسب و کارها بحساب می آید و رقابت برای دیده شدن و قرارگرفتن در صفحات آغازین موتورهای جستجوگر، از مهمترین اقدامات و دغدغه های صاحبان مشاغل به حساب می آمده است. لذا حضور کارشناسان تولید محتوا بطور ثابت و تولید مداوم مطالب مرتبط و هدفمند، بیش از پیش الزامی است.
نوشتن مقالات خاص و یونیک بطوریکه موتورهای جستجوگر رای به عدم کپی بودن آن بدهند،حایز اهمیت است و اینجاست که نقش یک تولید کننده محتوا در رونق بخشیدن یک کسب و کار مشخص می شود. پس وب سایت ها یک بستر آماده و پویا برای تامین نیروی کار برای شغل تولید محتوا به شمار می رود.
الان به طور کلی کارشناسان تولید محتوا افرادی با تخصص یا مهارتهای زیر هستند:
- نویسندگی
- کپیرایتینگ
- طراحی (البته نه در حد یک گرافیست)
- اصول بازاریابی دیجیتال
- سئو

این مهارتها مهم هستند اما مهمتر از همه داشتن دانش و مسلط بودن کارشناس تولید محتوا به موضوع است و اینکه بتواند در بازار رقابتی، باعث دیده شدن آن کسب و کار در دنیای مجازی شود. اگر فردی مهارتهای اولیه را داشته باشد اما هیچ سررشتهای از پزشکی و سلامت نداشته باشد، به سختی میتواند در این حوزه محتوای اصیل، با کیفیت و مفید تولید کند. البته غیرممکن نیست چون هزاران محتوا در هر موضوع منتشر شده است و خیلیها با کمک محتواهای قبلی، محتواهای بهتری تولید و منتشر میکنند.
پس شغل تولید محتوا یک شغل چالشی به شمار می آید که همواره باید اطلاعات شخصی و عمومی به روز داشته باشید. نه مردم به محتوای بیکیفیت و غیرکاربردی علاقهای دارند و نه موتور جستجوی گوگل. فاکتور E-A-T به همین دلیل در الگوریتمهای گوگل اضافه شد تا محتواهایی که توسط افراد متخصص، معتبر و قابل اعتماد تولید شدهاند، رتبه بهتری در نتایج جستجو بگیرند.

شغل تولید محتوا برای اینستاگرام
تولید محتوا در اینستاگرام یکی از پرمخاطب ترین و چالش برانگیزترین مشاغل محسوب می شود که قبل از شروع به این کار می بایست با تمام نکات و استانداردهای اینستاگرام آشنا باشید تا بتوانید محتوایی که تولید می کنید مفید باشد. برای این که شرکتی به شما اعتماد کند و پیج اینستاگرامی خودش را با چند صد هزار یا چند میلیون فالوور را به دست شما دهد، باید چند مهارت مهم داشته باشید:
- نویسندگی برای نوشتن کپشن یا نوشتن روی تصاویر و استوریها
- گرافیک (کار با ابزارهای فتوشاپ، ایلاستریتر یا انواع اپلیکیشنهای موبایل ساخت پست و استوری)
- آشنایی با اصول عکاسی و فیلمبرداری
- مهارت ویرایش ویدیو (نه در حد فیلمهای هالیوودی ولی در حد کارهای ساده)
- مدیریت پیج (گذاشتن پست و استوری، پاسخگویی درست به کامنتها و پیامها)
- تحلیل و ثبت گزارش بازخوردها و آمارهای پیج
بازار کار تولید محتوا
در انتها در مورد بازار کار و شغل تولید محتوا، همانطور که گفته شد با توجه به بازار رقابتی و رویکرد حرکت به سمت تخصصی شدن مشاغل، تقاضا برای برای کارشناسان تولید محتوا بسیار است اما افرادی که مهارت های لازم برای این حرفه را داشته باشند بسیار اندک است. کافی است نگاهی به آگهیهای استخدامی بیندازید. از یک کسبوکار ساده تا بزرگترین شرکتها دنبال نیروی تولید محتوا هستند.
شاید فکر کنید دلیل کمبود نیرو سخت بودن کار تولید محتوا باشد. در واقع تولید محتوا کار چندان سختی نیست اما به دلایلی مثل ناآشنا بودن جوانها با این شغل، نیاز به یادگیری شخصی و مداوم و خلاقیتمحور بودن، متقاضی زیادی ندارد. شغل تولید محتوا از آن شغلهایی است که نه در دانشگاهها رشتهای دارد و نه یک شغل کلیشهای با کارهای روتین و تکراری است که یک روزه یاد بگیرید. به همین دلیل خلاق بودن برای این شغل ضروری است. در این شرایط اگر در ایران دنبال کار هستید این یک بازار بکر و در حال رشد برای افراد خلاق و اهل یادگیری است.